6 vinkkiä vastuullisempiin vaatevalintoihin

6 vinkkiä vastuullisempiin vaatevalintoihin

Vastuullisesti vaateostoksilla

Silmiisi on varmasti osunut uutisia, joissa kerrotaan miten vaateteollisuus on yksi saastuttavimmista teollisuudenaloista. Yksi iso ongelma on niin sanottu pikamuoti, joissa uusia mallistoja tuotetaan nopealla syklillä. Nopeudesta johtuen vaatteita tuotetaan halvalla ja siinä hötäkässä valitettavasti kärsivät niin ihmiset kuin ympäristökin.

Vieton neuletakki Kotimai Elinan päällä.

Ympäristön kannalta kestämätöntä on se, että halpamuodin tarkoitus ei ole edes kestää käyttöä: ensi viikollahan voit ostaa jo uuden. Harmi vaan, että esimerkiksi puuvillan kasvatus vaatii aina paljon vettä, tehtiin siitä sitten huonoa tai hyvää kangasta. Halvan vaatteen ompelijakin tarvitsisi riittävästi palkkaa ja lomaa. Pikamuoti kuitenkin jyrää, ja alle jäävät niin eettisyys kuin ekologisuuskin.

Fakta on, että ilman vaatteita emme täällä pärjää. Vaatteiden ansiosta pakkasella ei
palella, mutta sen lisäksi vaatteilla voi ilmentää omaa tyyliä, ja kivasti pukeutuneena on itsevarmempi ja mukavampi olo. Omilla valinnoilla voi onneksi vaikuttaa.

Kokosin sinulle kuuden kohdan listan, miten omalla toiminnalla voi vähentää vaatteisiin liittyvää ilmastokuormitusta ja edistää kestävämpää vaatebisnestä.

1. Tutki vaatekaappisi

Löytyisikö tarvitsemasi vaate kuitenkin jo valmiiksi omasta vaatekaapistasi? Saisitko pienellä tuunauksella vaatteesta taas sopivan? Itse sain itselleni ”uudet” farkut ihan vaan värjäämällä vanhat. Yhdet suosikkifarkut repesivät reidestä, mutta kunhan tästä ehdin, vien ne ompelijalle korjattavaksi.

2. Kysy kaverilta tai vuokraa

Voisiko juhlamekko löytyä kaverin kaapista lainaksi tai löytyiskö vaatelainaamosta sopiva? Itse olen lainannut lapseni kummitädiltä mekon serkkuni häihin. Oman hääpukuni ostin ystävältä. Vaatelainaamoista löydät myös arkikäyttöön sopivia asuja.

3. Kolua kirppiksiä, myös netissä

Vaatteen elinkaari pitenee, kun ostat sen käytettynä. Lasten vaatteissa ennakoin aina tulevaa: löytyykö huppareita seuraavassa koossa, miltä näyttää välikausitakkien tilanne? Muista nettikirppikset, jos et ehdi kivijalkaan.

4. Tunne tyylisi

Itse pidän korkokengistä ja kynähameista. Todellisuudessa kuitenkin pukeudun
useimmiten farkkuihin ja tennareihin. Siispä lopetin kynähameiden ja korkokenkien
ostamisen. Mitkä vaatteet sinä valitset useimmiten päällesi? Missä vaatteissa sinun on hyvä olla? Olen oppinut tuntemaan omaan tyylini ja sen turvin annan itselleni tehdä myös heräteostoksia kirppiksiltä tai vastuullisilta merkeiltä. Joskus heräteostoksesta onkin tullutkin lempivaatteeni. Oman tyylin lisäksi kannattaa tietää myös itselle parhaiten sopivat värit.

5. Kun ostat uutta, osta laadukasta ja pidä vaatteistasti hyvää huolta

Ostin vuonna 2016 Vieton merinovillaisen neuletakin. Hinta kirpaisi, mutta nyt vuosia myöhemmin neuletakki on edelleen aivan kuin uusi, vaikka sitä on pidetty paljon! Työpaikalla jo epäilivät, että minulla ei ole muita neuletakkeja. Toki olen pitänyt siitä myös erityisen hyvää huolta, mutta niinhän kaikista vaatteista kuuluukin pitää hyvää huolta! Lapsillani on paljon PaaPiin trikoopaitoja. Napakka trikoo säilyttää muotonsa ja isoveljen paita periytyy pikkuveljelle.

6. Kun ostat uutta, selvitä taustoja

Missä vaatteet on suunniteltu? Millaisisssa tehtaissa ja työolosuhteissa ne ommellaan? Tuottaako vaatemerkki jatkuvalla syötöllä uusia mallistoja, vai onko kyseessä niin sanotusta hitaasta muodista? Parhaiten asia selviää kysymällä!

Me täällä Kotimai.fi-verkkokaupan takana haluamme tuoda esille valmistajia ja heidän tarinoitaan tuotteiden takaa. Pysy siis kuulolla!

Terkuin
Elina ja Paula

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti