Kotimai.fi on eettisen muodin koti

Kotimai.fi-verkkokauppa sai alkunsa vuonna 2016, kun tamperelainen Aino-Maija Kyykoski perusti KotiMai Designin. Ajatus KotiMai Designin kaltaisesta eettisestä vaatekaupasta oli kuitenkin syntynyt jo vuosia aiemmin Aino-Maijan ollessa vapaaehtoistyössä Nepalissa. Siellä hän näki omin silmin, miten perheen alaikäinen poika kävi joka päivä töissä huivivärjäämössä. Työolosuhteet olivat vähän niin ja näin, ja poika esimerkiksi kärsi lähes päivittäin kovasta päänsärystä ja migreenistä, joka aiheutui kemikaalialtistuksesta tehtaassa. Pojalle maksettiin terveydelle vaarallisesta työstä pientä palkkaa. Asia jäi vaivaamaan Aino-Maijaa. Kun asioita tutki vähän laajemmin, tekstiiliteollisuuden eettiset ja ekologiset ongelmat eivät edes rajoittuneet yhden alaikäisen pojan terveyshaittoihin. Tuotanto edullisten vaatteiden takana ei ehkä ollutkaan ihan reilu kaikille osapuolille.

Niin sai alkunsa Kotimai Design, jonka toiminnan kulmakivenä oli tarjota eettisesti ja ekologisesti tuotettuja vaatteita, laukkuja ja koruja. Ekologisuuteen sisältyi myös ajatus lähituotannosta ja siksi valikoima koostui suomalaisista merkeistä. Asiakkaita palveltiin verkkokaupassa ja Tampereella sijaitsevassa pienessä kivijalkamyymälässä. Lisäksi ympäri Suomen toimi muutama kotikutsuedustaja, jotka esittelivät eettistä muotia vaatekutsuilla olohuoneissa.

Keväällä 2019 Aino-Maija päätti siirtyä uusien haasteiden pariin ja Kotimai Design vaihtoi omistajia. Samalla kivijalkamyymälä lopetti toimintansa ja kotikutsuedustajien työ päättyi. Varasto muutettiin Tampereelta Janakkalan Turenkiin. Myynti siirtyi kokonaan verkkoon ja nimikin muuttui hieman, se oli nyt Kotimai.fi.

Kauppaa lähtivät luotsaamaan eteenpäin KotiMai Designin vaate-edustajana toiminut Elina Wathén ja NOSHin edustajana aikaisemmin toiminut Paula Numminen. Molemmat naiset olivat havahtuneet vaate-edustajuuden myötä siihen, että pikamuoti ei ole reilua muotia. Oli myös haave siitä, että jonain päivänä ihmiset taas arvostaisivat omistamiaan vaatteita ja pitäisivät niistä hyvää huolta. Ostettaisiin harkiten ja käyttöä kestävää. Siitä kiittäisi lopulta niin kukkaro, ympäristö kuin kotimainen tekstiiliteollisuuskin.

Elina ja Paula Kotimai.fi:n varastolla ensimmäisenä vuonna tutustumassa uutuuksiin. Elinalla on Vimman Paula-huppari ja Paulalla Cocoon Housen Pepita-collegepaita ja Vimman leggarit.

Keväällä 2023 oli jälleen muutosten aika. Elina jatkoi matkaansa koulutusmarkkinoinnin pariin ja Paula jäi pyörittämään Kotimaita.

Kotimai.fi tarjoaa suomalaisten yritysten vaatteita, koruja ja laukkuja. Osa tuotteista valmistetaan Suomessa, osa vastuullisesti valittujen yhteistyökumppaneiden kanssa lähialueilla ja Euroopassa.

Toivon, että sinä löydät Kotimailta  oman lempivaatteesi. Sellaisen, jota käytät usein ja joka päällä sinun on hyvä olla.

:lla Paula Kotimailta