Merinovillan pesu

Merinovillan pesu

100 % merinovillasta valmistetut vaatteet kuten neuletakit, asusteet tai aluskerrastot voi pestä hellävaraisesti käsin tai pesukoneessa. Muutama asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ennen kuin heittää villavaatteen pesukoneeseen.

Merinovilla puhdistuu ja raikastuu ulkona tuulettamalla, joten merinovillavaatteita kannattaa tuulettaa ahkerasti. Varsinkin neuletakeissa pesuvälejä voi helpostikin pitkittää, sillä neuletakki on kosketuksissa ihoon yleensä aika vähän. Kun tuuletat, älä jätä vaatetta kuitenkaan suoraan auringonpaisteeseen.

Tahra ei aina vaadi koko vaatteen pesua

Jos vaatteeseen tulee tahra, se ei välttämättä vaadi koko vaatteen pesua, vaan tahrakohdan huuhtelu riittää. Oma lapseni ehti kerran pyyhkäistä jogurttiset suupielensä Vieton merinovillaisen taskuneuletakin helmaan. Alkujärkytyksen jälkeen rauhoituin: jogurtin rippeet lähtivät nätisti pienellä huuhtelulla. (Tunnustus: en edes huuhdellut tahraa heti, vaan vasta parin päivän päästä. Tätä en kuitenkaan suosittele, sillä mitä tuoreempi tahra, sen varmemmin se irtoaa.)

Merinovillavaatteen pesussa veden lämpötilaksi suositellaan 30 °C. Pyykinpesukoneissa on nykyään hellävaraisia käsinpesu- tai villavaateohjelmia, jotka pesevät vaatteen varovasti ja oikeassa veden lämpötilassa. Vaatteet voi tietenkin pestä myös käsin, mutta muista silloinkin hellävaraisuus! Älä liota vaatteita, äläkä hankaa niitä kovakouraisesti. Kevyt puristelu riittää. Pidä myös huoli, että käytät koko ajan saman lämpöistä vettä.

Muotoile kosteana, kuivaa tasolla

Merinovillavaatteet kannattaa muotoilla oikeaan muotoonsa kosteana, ja kuivata aina tason päällä. Jos ripustat esimerkiksi neuletakin pyykkinarulle, se voi venyä ja menettää muotonsa. Puhtaan merinovillavaatteen voi silittää nurjalta puolelta silitysraudan yhden pisteen lämmöllä tai höyryttämällä varovasti. Pesu ja silitys muuten tiivistävät neuleen kuitua, jolloin mahdollisia nyppyjä ei synny niin helposti.

Kun peset merinovillavaatteita, muista:

  • Tuuleta usein, mutta pese harvemmin.
  • Aina ei tarvitse pestä koko vaatetta: Pienet tahrat voi poistaa huuhtelemalla varovasti.
  • Pesuveden lämpötilan tulee olla korkeintaan 30 °C.
  • Pese vaate aina nurinpäin käännettynä.
  • Käytä villalle tarkoitettua nestemäistä pesuainetta.
  • Jos peset koneessa, käytä hellävaraista käsinpesu- tai villapesuohjelmaa.
  • Jos peset käsin, puristele neuletta varovasti. Älä liota, älä hankaa. Pesu- ja huuhteluveden tulee olla saman lämpöistä. Huuhtele huolellisesti ja taputtele ylimääräinen vesi neuleesta esimerkiksi pyyhkeeseen.
  • Muotoile neule kosteana oikeaan muotoonsa ja anna kuivua tason päällä. Jos laitat neuleen märkänä roikkumaan, se voi menettää muotoaan. Rumpukuivausta ei suositella.
  • BONUSVINKKI: Jos perheessä joku muukin kuin sinä peset pyykkiä, älä heitä merinovillavaatteitasi likapyykkikoriin. Pettymyksen kyyneleitä voi olla vaikea niellä, kun ihana merinovillaneuleesi on pyörinyt lakanoiden kaverina 60 asteen valkopyykkiohjelmassa, ja lopuksi kuivattu rutikuivaksi kuivausrummussa.
  • Muista tarkistaa tuotteen pesuohjeet! Noudatathan aina pestävän merinovillavaatteen omia pesuohjeita! Nämä ohjeet on koottu Vieton ja PaaPiin merinovillan hoito-ohjeista. Muiden valmistajien merinovillaneuloksia on saatettu käsitellä eri tavoin, siksi on tärkeää, että luet aina kyseisen tuotteen pesuohjeet.

Kun peset merinovillavaatteesi oikein, ja pidät niistä muutenkin hyvää huolta, laadukkaat vaatteet palvelevat sinua pitkään.

Teksti: Elina Wathén

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti