Vaatekaappi kesäkuntoon – Siirrä talvisemmat vaatteet varastoon kesäksi

Vaatekaappi kesäkuntoon – Siirrä talvisemmat vaatteet varastoon kesäksi

Joskus kesä pääsee yllättämään pukeutujan, ja tänä vuonna minulle kävi niin. Viime viikolla tein kävelylenkin räntäsateessa, mutta nyt, vajaa viikko myöhemmin on tarve shortseille. Siirrän aina kesävaatteet säilöön talveksi ja päinvastoin. Kaikki vaatteet voisi tietenkin säilyttää kaapissa myös ympäri vuoden, mutta itse olen todennut, että tällä systeemillä kaapissa on enemmän tilaa. Samalla tulee säännöllisin väliajoin käytyä omat vaatevarastot läpi ja siivottua vaatekaappi muutenkin. Tämä on myös eräänlainen Projekti 333, kuitenkin ilman tarkkaa vaatteiden lukumäärää tai aikataulua. (Projekti 333 tarkoittaa sitä, että valitset 33 vaatetta kaapistasi, joita saat käyttää kolmen kuukauden ajan. Loput vaatteet pakkaat varastoon, ja kolmen kuukauden jälkeen valitset taas 33 vaatetta seuraavalle 3 kuukauden ajalle. Jos aihe kiinnostaa, tästä löytyy googlettamalla lisätietoja.)

Oma ”varastoni” sijaitsee vaatekaappien alahyllyillä isoissa muovilaatikoissa, ja nyt oli aika ottaa laatikot esiin.

Talviset vaatteet varastoon ja kesäiset tilalle: 3 askelta

Askel 1
Tyhjennä vaatekaapin tai vaatehuoneen hyllyt vaatteista esimerkiksi sängyn päälle. Hyllyille kertyy pölyä, joten nyt on hyvä hetki pyyhkiä hyllyt.

Askel 2
Käy vaatepinot läpi ja tee samalla arviointia:

  • Mitä vaatetta voisit käyttää myös kesällä? Laita ne vaatteet takaisin kaappiin. Esimerkiksi Jemma-takki toimii viileämpinä kesäpäivinä hyvin ulkotakkina. Vieton ohut merinovillaneuletakki on loistava vaate myös kesäisin.
  • Mikä siirtyy varastoon kesän ajaksi? Muhkeat neuleet, paksut fleecetakit ja mustat farkut eivät nyt houkuttele, joten ne kannattaa siirtää varastoon. Vaatteet kannattaa aina säilyttää puhtaina, sillä lika syö kuituja. Siirrä puhtaat vaatteet suoraan säilytyslaatikkoon, mutta pyöräytä puolipuhtaat ja likaiset pesukoneen kautta. Viitseliäs vaatehuoltaja käy mahdolliset nyppyiset neuleet nyppyleikkurilla läpi ennen kausisäilytystä. Villaneuleita ei välttämättä tarvitse pestä, jos ne eivät ole olleet ihokosketuksessa. Merinovillan hoito-ohjeista voit muuten lukea lisää täältä 

Askel 3
Ota kesävaatteet esiin ja käy ne läpi. Kesävaatteiden kohdalla kannattaa tehdä myös arviointia.

  • Mikä siirtyy ehdottomasti käyttöön? Siirrä nämä vaatteet kaappiin. Jos vaatteet ovat kovin ryppyisiä, kevyt höyrytys tai silitys on paikallaan.
  • Onko jotain mitä en oikein pitänyt viime kesänäkään, eikä se houkuttele nytkään? Nyt on hyvä hetki viedä alkavan kauden vaatteita myyntiin kirppikselle tai lahjoittaa eteenpäin. Jos huomaat, että viime kesänä ostettu mekko ei ehkä ollutkaan sinun tyyliisi sopiva, lienee viisainta antaa sille uusi mahdollisuus jonkun toisen vaatekaapissa. Muistathan, että hyväntekeväisyyskirppisten lahjoitusten pitää olla aina ehjiä, tahrattomia, kissankarvattomia ja muutenkin käyttökelpoisia vaatteita! Tiesitkö muuten, että rikkinäiset ja osin tahriintuneet käytöstä poistetut farkut voit kierrättää vastuullisesti? Suomalainen Piece Of Jeans ottaa vastaan käytöstä poistettuja farkkuja, ja tekee niistä uusia tuotteita.
  • Onko jotain mitä puuttuu tai mitä pitäisi päivittää?
    Puuttuuko jotain? Onko sinulla arkikäyttöön siistiä t-paitaa? Mikä on tunikoiden tilanne? Jos arvostat vastuullisuutta ja kestävyyttä pikamuodin sijaan, katso kauppamme uutuudet. Esimerkiksi PaaPiilla ja Ehta by Dream Cirkuksella on kivoja kesään sopivia vaatteita. Tiesithän, että näiden merkkien vaatteet on ommeltu vastuullisesti Suomessa!

teksti: Elina Wathén

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti